Interviu Joined by Fire pe Designist.ro. Design în vremea carantinei: cum s-au adaptat 6 proiecte din comunitatea #MadeinRO?

Noi va prezentam partea de interviu ce ni se adreseaza, voi puteti citi intreg articolul pe Designist.ro

Asta pentru că, săptămânile acestea, răbdarea și capacitatea de adaptare reprezintă colacul de salvare. Și când spunem săptămânile acestea nu vorbim propriu-zis despre pandemie – lăsăm specialiștii să o facă, firește – ci mai degrabă despre efectele carantinei asupra creativității și despre soluțiile cerute de problemele nou apărute. Cât ajută rutina și lipsa de libertate de mișcare în lumea creativă? Când dăunează informarea și când îi motivează ea pe designeri să meargă mai departe? Ce înseamnă, de fapt, mai departe?

Adaptabilitatea pare răspunsul. Ne-au arătat-o mai jos cei 6 designeri și echipe de creativi care ne-au spus cum fac față carantinei și cum li s-a transformat modul de lucru în ultimele săptămâni. Îi cunoști deja pe toți de la Made in RO, așa că prezentările sunt deja făcute. 🙂 Citește mai jos poveștile lor – unele mai optimiste, câteva condimentate cu haz de necaz, toate însă pline de sensibilitate.

Te poftim în atelierele lor mai noi, mai vechi, mai improvizate 🙂 !

Artista ceramistă Andreea Badragan și designerul de bijuterie Florin Chiuță (aka Joined by Fire Studios) spun că sunt firi introvertite, destul de antisociale, așa că existența lor în general este una similară carantinei. Sunt unii dintre cei mai populari creatori de la Made in RO-urile din ultimii ani – fiecare nouă colecție este o combinație admirabilă de minuțiozitate, tehnici noi și artă.

În primele 10 zile de carantină nu ne-am dat seama foarte bine ce se întâmplă. Evenimentele de primăvară se încheiaseră doar de câteva zile, din cauza asta fuseserăm prinși într-o bulă dominată de lucru care ne protejase de știrile din lume, eram încă epuizați și aveam o listă destul de lungă de comenzi. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să ne mutăm alarma cu o oră mai târziu; al doilea, să ne contactăm clienții pentru a verifica dacă mai doresc să își păstreze comenzile. Apoi am început să lucrăm în tihnă, acordându-ne un răgaz pe care în mod obișnuit nu ni l-am fi permis. Asta ne-a dat un ritm de lucru mai aproape de natura noastră și de ritmul la care ne permiteam uneori doar să fantazăm. Obiectele lucrate în aceste zile sunt o combinație de seninătate, nostalgie și mult detaliu”, ne spun Andreea și Florin.

Au încheiat cea mai mare parte din comenzi, și-au consumat entuziasmul și seninătatea venită dintr-o liniște după care chiar tânjeau de ceva timp, apoi a urmat sentimentul inevitabil al temerii față de ceea ce urmează. În perioada asta, e o ușurare că nu au de achitat chiria unui atelier, acesta fiind chiar acasă la Florin.

“Facem tot posibilul să ne păstrăm activi, să conștientizăm și să verbalizăm des cât suntem de norocoși: carantina a venit după evenimentele de primăvară, așa că nu ne apasă dificultăți financiare imediate, putem fi zilnic în atelier, care se află în casa lui Florin și foarte aproape de casa mea, avem planuri și pasiuni care nu ne vor permite să ne plictisim nicicum (deși au trecut aproape 3 săptămâni, abia dacă am avut o zi cu adevărat liberă), avem clienți și colaboratori fantastici și, deloc în ultimul rând, noi și ai noștri suntem sănătoși și bine”, adaugă Andreea.

Florin la bancul de lucru

I-am întrebat și ce se întâmplă cu vânzările în contextul în care oamenii încep să aibă o reticență în a mai cheltui pe lucruri care nu sunt absolut necesare în această perioadă.

“În legătură cu încurajarea vânzărilor, trecem printr-o dilemă morală. Suntem amândoi firi empatice și emoționale și simțim că întreaga lume este în doliu, că este ceva imoral în a invita oamenii să achiziționeze bijuterie sau artă. Scriam săptămâna trecută într-o postare că, în sensul acela al supraviețuirii, arta este complet inutilă. În piramida nevoilor a lui Maslow, arta se încadrează undeva în vârf, în zona nevoilor transcedentale, și apare abia dupa ce ne împlinim nevoile imediate.

În situația actuală, nevoile de frumos, de autoactualizare și de transcendență rămân pe ultimul plan. Prin urmare, ne așteptăm ca ce facem noi să devină inutil o vreme. Pe de altă parte, pentru noi arta nu ține doar despre exprimare personală, ci și despre a aduce bucurie celor care intră în contact cu ea. Și sunt încă oameni care își doresc mici bucurii pentru ei sau, mai ales, vor să aducă bucurie celor apropiați. În momentul acesta suntem recunoscători celor care aleg să susțină micile business-uri locale și încercăm să ținem legătura cu ei prin canalele de social media, atât cât considerăm că este decent, și să îi încurajăm oferind reduceri”, continuă designerii.

Andreea și Florin nu au amânat niciun proiect; din contră, se ocupă în continuare de cele care își așteptau rândul.

“Cred că putem spune că este parte din strategia noastra de a ne păstra într-o rutină oarecare și de a păstra ceva din normalitatea zilelor pre-carantină. A doua parte a strategiei este să copleșim pisica atelierului cu atenție. Ea nu pare (încă) deloc deranjată de asta. Vrem, de asemenea, să folosim experiența lui Florin din zona de fine jewelry pentru a dezvolta o direcție pe care până acum am lucrat-o doar la comandă și pe care o avem în vedere de aproape 2 ani, de când am început să lucrăm împreună: verighete și inele de logodnă în stilul Joined by Fire”.

Dimineti lenese …