Cum se face inelul „Tulip Fever”

Daca v-ati intrebat vreodata cum se face bijuteria din argint, aceasta este o varianta pe repede inainte a uneia dintre metodele de lucru. Iata cum se face un inel din argint.

Din clip lipseste partea de design 3D a lalelei, print-ul 3D si realizarea matritei din cauciuc a acesteia, precum si injectarea ei in ceara. Dupa ce toate aceste etape sunt incheiate, incepe lucrul propriu-zis la inel si partea inclusa in clipul nostru.

Modelarea fiecarui inel se face manual din ceara moale, modelabila. Dupa ce am modelat forma de baza, atasam inelului laleaua din ceara. Din acest punct incepe procesul de turnare numit „la ceara pierduta”.

Piesele ce urmeaza a fi turnate se monteaza pe un pomisor din ceara, iar acesta se fixeaza intr-un cilindru metalic. Cilindrul este umplut cu ipsos de turnare pentru bijuterie (care difera de ipsosul obisnuit pentru constructii/modelaj), iar apoi este pus la vacuum pentru a elimina bulele de aer din ipsos. Dupa ce ipsosul se intareste urmeaza etapa de calcinare. Calcinarea presupune arderea ipsosului la 720 grade intr-un cuptor special, dupa un program de crestere si mentinere a temperaturii care dureaza cateva ore. La finalul acestui program ceara din cilindru arde (sau se pierde, de unde si numele tehnicii) si lasa in ipsos goluri de forma pieselor din ceara. Cand programul de calcinare se apropie de final, punem argintul in cuptorul de topit. Urmeaza turnarea propriu-zisa si vidarea argintului, apoi, dupa ce argintul se intareste, scufundarea cilindrului de ipsos calcinat in apa. In acest moment ipsosul cade de pe cilindru si ramanem cu varianta din argint a pomisorului din ceara.

Piesele se taie de pe pomisor si trec printr-o baie de acid care inlatura reziduurile de turnare, iar piesele sunt pregatite pentru finisare. Dupa cum puteti vedea in filmulet, finisarea este un proces destul de indelungat si presupune interventia cu diverse pile si discuri de slefuire pana ajungem la un rezultat satisfacator. La final aplicam patina uniform, apoi indepartam excesul pentru ca aceasta sa ramana doar in adancituri si sa evidentieze textura inelului.

Gata 🙂 Speram ca v-a placut incursiunea in procesul nostru de lucru.

Inelul „Tulip Fever” se lucreaza la comanda pe masura voastra. Il puteti comanda aici.